HTML

Koncertnapló

Koncertélményekről elsősorban magamnak, másodsorban haveroknak, barátoknak.

Friss topikok

Linkblog

2011.07.17. 21:42 DJ Etus

2011.07.14 - 2011.07.16 - Hegyalja fesztivál

A Fesztiválról

Eddig még sosem voltam Hegyalján, mert nem érdekelt a program. A környezet jó, maga a tájkép szép, közel a Tisza és a hegy, szép zöld, megnyugtató a hangulat. Maga a fesztivál terület meglepően kicsi, sok színpad, miegymás van viszonylag kis területen. Kevés az árnyék, alig vannak sátrak, ahová be lehetne menni a meleg vagy az eső elől. A színpadok közel vannak egymáshoz és áthallás van. (Malátabár színpad + Pepsi színpad egymásnak fordítva, vicc?). A Pepsi "nagyszínpad" előtti kövekbe bokát lehetett törni, valaki összeszedhette volna, elég veszélyes volt, pláne, hogy a mosh orientált muzsikák mind arra színpadra kerültek. Délelőtt, kora délután nem lehet csinálni semmit, mert nincsenek programok, a Civil falu kicsi és amit nyújt az egyszer érdekes 1 órán keresztül. A meghirdetett Rádiókabaré felvétel és színházi előadások fizetősek voltak, ráadásul Hegyalja belépővel sem feltétlen korrekt áron, erről a műsorfüzet sehol sem tesz említést, szóval csak a helyszínen derült ki, ami azt eredményezte, hogy lemaradtunk pár koncertről (Kishúgról konkrétabban, akiket megnéztem volna). A pocsék, kritikán aluli hangzásról, majd egyenként a zenekaroknál, mert tiszta szánalmas mindenhol leírni.

Napi bontás

1. nap: „A Mastodon multimedia showval készül, ráadásul lesz egy csomó régi nóta, sőt a Crack The Skye-osok lesznek kisebbségben, ez lesz az év fesztivál koncertje baszki!”

  •  Deicide: nem hallottuk az egyetlen(!) gitárt. Sehonnan se. Pedig Serpents Of The Light volt, meg csomó régi nóta. Nem is bírtuk sokáig.
  •  Pennywise: nem érdekelt, de legalább megszólalt, meg volt hangulat, nem rossz, de nem az én zeném, képernyővédős háttér vicces volt.
  •  Mastodon: számomra jellegtelen és unalmas volt, ráadásul szarul is szóltak, a gitárból nem lehetett hallani sokat. Nem volt ez egy nagyszínpados és főzenekaros koncert. Ennél én sokkal többet vártam, még a zéró Aragon DVD-hez képest is szar volt. Említésre méltó vetítés, hangulat semmi. Pipa volt, se több, se kevesebb.
  • the Amenta: rájuk voltam a leginkább kíváncsi, mert korábban esélytelennek gondoltam, hogy látom őket. Kár volt, gitárokból szintén semmit se lehetett hallani. Gitárok nélkül pedig valljuk be, röhejes egy metal koncert.
  • Hour Of Penance: legalább a végére (Misconception) a két gitárból megszólalt az egyik. Hajnali kettőkor nagyon fáradt voltam már, ráadásul, ha ordó 100-an nézték őket, akkor már sokat mondok, így semmi értelme nem volt.

Megjegyzések: Amenta és a HOP nevetségesen későn játszott. A kisebbik színpadon ezen a napon nem időben kezdődtek a koncertek, hanem hamarabb, hátha valaki beszopja az egyik bulit. Nagyszínpad mellett minek volt kivetítő, ha alacsonyabban volt mint a színpad? Értsd nem lehetett látni.

2. nap: "Semmi gond gyerekek, a Slayer a metal alfája és omegája, majd meglátjátok, hogy ez milyen jó lesz, duplán kárpótol a Mastodonért."

  • @dajcstomi: elkésett, így sajnos nem láthattuk a Twitter hőssel készült interjút.
  • Rádiókabaré: kurva drága volt, ennyiért nem. De ez csak a helyszínen, a fesztiváltól x kilométerre derült ki.
  •  Guano Apes: világ legjellegtelenebb zenekara. Az, ahogyan az énekesnő saját kórusaira énekelt szánalmas volt. Két gitáros volt, de egyet sem mindig lehetett hallani.
  •  Slayer: nevetségesen szólt, eleinte gitármentesen, ahogyan egy metal zenekartól mindenki elvárja. Mire tényleg megszólaltak, addigra az eső elmosta a bulit, nem volt Raining Blood, South Of Heaven, semmi a God Hates Us All-ról (NONSZENSZ!). Ráadásul a vihar 10 percig, ha tartott, nem is esett sok eső, vicc. Pedig, előtte pár nappal olyan számokkal teletűzdelt koncerteket adtak, hogy katartikus élmény lett volna a koncert. De így? Végülis jó volt élőben hallani a Ghosts Of Wart pl. csak kevés.  Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam, illetve tudom azt mondani a jelenlévő barátaimnak, hogy látjátok srácok, ilyen a METAL koncert, mert ez a leggyengébb Slayer volt, amit eddig láttam. Legalább a pirosan izzó Slayer logó és a fények jók voltak.

3. nap: "Valamit nagyot kell alakítania a Heaven Shall Burnnek, hogy ne ez legyen életem legpocsékabb fesztiválja."

  • Sarkadi Péter beszélgetés: sokkal többet ki lehetett volna ebből hozni, láthatóan senki sem ismerte a Greenfot, ráadásul Sarkadi szerkeszti az Oxigént az MR1-en stb. A nézetség, a weblap funkciói érdektelenek, ellenben mesélhetett volna egy csomó érdekességet a környezetvédelmi újságírásról és a környezetvédelemről.
  • Helia: Lady Gaga feldolgozás vicces volt, egyébként a zenéjük közepes vagy az se (uncsi metalcore-ral kevert elektronika), de legalább megszólaltak valahogy! Lehetett hallani a gitárokat, éljen!
  • @dajcstomi: bepótolták az elmaradt beszélgetést. Twitterezésről, a tömegmédia és az elektronikus tartalom szolgáltatásról alig volt szó, helyette EU-s kérdések, stb.  Nem volt érdekes, de mivel semmi értelmeset nem lehetett csinálni… ez legalább így utólag vicces, hogy ott voltam.
  • Raunchy: megmondom őszintén, semmit se vártam tőlük. Erre a fesztivál koncertjét adták a dánok. Jól szóltak (3. napra végre!), volt hangulat, láthatóan élvezték a bulit, és a közönség is jó volt. A szettre sem lehet panasz, volt sok Confusion Bay-es szám,kedvenc Raunchy dalom is nyomták, a Watch Out-ot. Na, ez a koncert meghozta a kedvem a fesztiválhoz, bulihoz mindenhez. (Vajon miért délután hatkor játszottak?)
  • Ladytron: vicc, hogy a nagyszínpadon egy electropop zenekar sem képes normálisan megszólalni. Nagyon nem koncertre és fesztiválra való zenekar a Ladytron, és még kevesen is nézték őket (szánalmasan kevesen). Helyettük kellett volna a HSB erre a színpadra, vagy akár a Raunchy. De legalább Mira Aroyo helyes volt közelebbről.
  • Subscribe: volt rendes fényjáték, mozgás, tömeg és csodák csodájára egész pofás hangzás. Csak hát ők nem az én stílusom, úgyhogy kb. mindegy. Na, azért a Refused feldolgozásért megérdemelnek egy óriási gratulációt, közönség, hogy lefagyott tőle, lol.
  • Heaven Shall Burn: az első pár dalt úgy baszta el az antihangzás, hogy az már tényleg a nevetséges kategória. Jöttek sorba a kedvenc dalaim (pl. Omen, Forlorn Skyes, Counterweight) és egyszerűen nem lehetett rájuk ismerni. Egy éve Pécsen lemezminőségben szóltak (egy valószínűleg sokkal ócskább  felszereltségű színpadon). Oké, a közönséget nem érdekelte a dolog, volt circlepit, wall of death, meg, ami kell, csak hát zene nélkül nekem üres volt. Szépen lassan azért kezdett valahogy megszólalni a zenekar (közben buktam a legzseniálisabb HSB nótát az Endzeit-ot), A Weapon They Fear-re legalább már rá lehetett ismerni, kár, hogy addigra már majdnem vége volt. 4 számos ráadást is adtak, láthatóan nagyon tetszett nekik a közönség beindulása, ahogyan a közönségnek is az energikus előadás. Nagy kár, hogy nem szóltak jól, mert tényleg a fesztivál koncertje lehetett volna. Remélem, valaki minél előbb elhozza őket egy önálló koncertre, mert az nem állapot, hogy csak fesztiválokon játszanak. Ha a tavalyi koncertjük 10-ből 10-es volt, akkor ez csak 6-os, legfeljebb, ugyanakkor még így is sokkal jobban éreztem magam, mint a talán túlságosan is várt Mastodonon vagy Slayeren.

Felesleges szaporítani a szót, nekem ez a fesztivál csalódás volt. Jövőre bárki játszhat itt, inkább a Bécsbe, klub bulira megyek. Raunchy-nak meg óriási hála, hogy legalább elmondhatom, hogy valami jóra is emlékszem az elmúlt három napból. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koncertnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr143075398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FaPe 2011.07.17. 22:04:10

Egyetértek, jó szarul szólt minden. Került pár pipa pár zenekar mellé, de inkább csalódás volt, nem ezt vártam! Bele se merek gondolni, milyen lehetett az előző 11 évben...
Annyira nem lehet semmit csinálni dél előtt, hogy pultokat is dél körül töltötték fel jó meleg sörrel.

A másik meg ami sztem elég visszatetsző volt, az a RE:Pohár. Értem én a célját, kevesebb szemét lesz, jöhetnek a zöldek tapsikolni. De semmi értelem, ha a CSAPOLT (vizezett) sör 390Ft még a dobozos 410Ft...

Az biztos, hogy jövőre én el nem megyek.
süti beállítások módosítása